×
creative lab amsterdam logo

Verwerkingsvoorschriften behang:

Vliesbehang:
Bij het gebruik van de juiste lijm is het vliesbehang zelfs na jaren gemakkelijk te verwijderen!

 1. Maak het plaksel aan volgens de gebruiksaanwijzing of gebruik kant en klare behanglijm. Wij adviseren voor behang met een Vlies/Non woven backing de Ready & Roll behanglijm voor vliesbehang van
  Perfax.
 2. Trek een loodlijn van boven naar beneden op de muur. Gebruik hiervoor een waterpas of een schietlood.
 3. Breng vervolgens de lijm met een roller aan op de muur.
 4. Breng het behang in de nog vochtige lijm direct op de muur aan. Vliesbehang kan ook direct vanaf de rol worden aangebracht. Druk het behang aan en strijk het glad met een behangspatel, borstel of
  doek.
 5. Snijd langs het plafond en de plint het behang op maat met behulp van een liniaal en breekmes.

Traditioneel behang (papieren backing)

 1. Maak het plaksel aan volgens de gebruiksaanwijzing of gebruik kant en klare behanglijm. Wij adviseren voor behang met een papieren backing de Ready en Roll behanglijm voor Papier en Vinylbehang van
  Perfax.
 2. Leg een baan behang op de behangtafel en smeer hem met een lijmkwast in met behangplaksel. Smeer het plaksel van het midden van de baan naar de randen toe en zorg dat de randen goed meegenomen worden.
 3. De lijm moet na het smeren nog inweken. Dit is nodig voor het uitzetten van het behang. Gebeurt dit pas op de muur, dan kunnen er blazen of krimpnaden ontstaan.
 4. Tijdens het inweken kan er alvast een loodlijn op de muur worden gezet. Trek een loodlijn van boven naar beneden op de plaats waar de tweede baan komt. Gebruik hiervoor een waterpas of een schietlood.
 5. Breng het behang op de muur aan. Druk het behang aan en strijk het glad met een behangspatel, borstel of doek.
 6. Snijd langs het plafond en de plint het behang op maat met behulp van een liniaal en breekmes.

Tips:

 • Behangen op een muur met pleisterwerk? Beklop eerst de muur: bij een doffe klank zit het pleisterwerk waarschijnlijk plaatselijk los. Verwijder de slechte plekken voorzichtig en repareer de gaten met een vulmiddel.
 • Sterk zuigende ondergronden eerst voorlijmen om de grootste zuigkracht te breken. Zie verpakking behanglijm.
 • Merk voorgesneden banen behang met een klein potloodstreepje of nummer op de achterkant om zo zeker te zijn dat de banen behang allemaal in dezelfde richting worden geplakt. Gebruik voor het aftekenen altijd een zacht potlood; inkt van vilt stiften en pennen kunnen door het behang heen te zien zijn.
 • Houd bij het snijden van de banen altijd de bedrukte zijde naar boven. Eventuele fouten en/of vlekken worden dan direct geconstateerd.
 • Gebruik altijd een scherp mesje om behang te snijden. Een bot mesje kan scheuren veroorzaken.
 • Rollen behang: Bij het op maat snijden van de behangbanen is het verstandig om minimaal 10cm extra lengte te nemen, zodat het behang na het plakken precies langs de plint en het plafond afgesneden kan worden met de liniaal.
 • Behang moet altijd rustig drogen. Door te snel drogen kan het gaan krimpen of scheuren. Droog behangen met de deuren en ramen dicht en de verwarming op een gematigde temperatuur.
 • Overtollig of gemorst plaksel al deppend direct verwijderen met een schone licht vochtige spons. Niet wrijven!
×